Consummatum Est. Het is volbracht. In Rotterdam, aan de Binnenrotte waar de stad ooit is ontstaan, is zojuist de laatste hand gelegd aan het grootste kunstwerk ter wereld, de Horn of Plenty. De enorme, felgekleurde afbeelding met een oppervlakte van 11.000m2 zal de complete binnengevel van de Markthal bekleden die op 1 oktober haar deuren zal openen. Het kunstwerk wordt nu al de ‘Sixtijnse Kapel van Rotterdam’ genoemd.
“Je voelt je net een insect als je eronder staat,” vertelt de kunstenaar Arno Coenen me over de telefoon. “Dat is ook het idee erachter – dat kinderlijke gevoel van verwondering dat je had als je vroeger Erik en het Insectenboek las, ofAlice in Wonderland.”
Het kan ook bijna niet anders dan dat het straks een indrukwekkende ervaring zal zijn om in de hal omhoog te kijken. De Horn of Plenty begint vanaf de begane grond en strekt zich in een boog zo groot als twee voetbalvelden over je heen. Omhoogkijkend zie je gigantische vissen, vruchten en groenten op je neerdalen, met hier een daar een paddenstoel of een verdwaalde garnaal – allemaal producten die straks op de marktvloer te koop zijn.
“Als atheïst geloof ik dat de bron van het leven in de kosmos ligt en niet zozeer dat iemand dat in zeven dagen in elkaar heeft gezet,” zegt Coenen. “Maar op hetzelfde moment heeft het wel de grootsheid van een plafondschildering in een kerk. Dit is alleen een verering van de natuur, een ode aan het heelal, wat volgens mij minstens zo indrukwekkend en goddelijk is.”