‘Schade Vestia was nu 6 miljard geweest’


Vestia_den_haagAls er niet was ingegrepen bij de Rotterdamse woningcorporatie Vestia, dan had het bedrijf nu niet 2 maar 6 miljard schuld gehad. Dat heeft een deskundige gezegd bij de Parlementaire Enquêtecommissie, die misstanden bij woningcorporaties onderzoekt.

Vestia kwam in de problemen door de handel met derivaten, oftewel risicovolle beleggingen. De financiële man van Vestia zei deze week nog dat de problemen vanzelf over zouden gaan, als de overheid niet had ingegrepen.

Andere woningcorporaties draaiden op voor de twee miljard euro verlies van Vestia. Als dat niet was gedaan, dan was de schuld zo’n 6 miljard geweest, denkt de deskundige van Capitad, een internationaal financieel adviesbureau.

Ze vergeleken de kashouder van Vestia met een slechte chauffeur in een te snelle auto. Marcel de Vries keek als een boekhouder, terwijl je voor dit soort dingen echt een financieel risicomanager moet hebben.

Zelfs in de wereld van financieel specialisten was al langer discussie over de risico’s van derivaten. De corporatiewereld wist er gewoon te weinig van. Capitad zou tevergeefs hebben gewaarschuwd.

Bron: RTV Rijnmond

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *