Rotterdammers krijgen meer zeggenschap en kunnen meebeslissen over de toekomst van hun stad. Het stadsbestuur introduceert: de burgerjury.
Twee keer per jaar komen Rotterdammers samen in het stadhuis met een of meer leden van het college van burgemeester en wethouders. Zij beoordelen het beleid van de gemeente en geven advies aan het college hoe het beter kan. Zo wordt het stadhuis het huis van de stad, van de Rotterdammers. Wilt u ook een bijdrage leveren aan uw stad, geef u dan nu op. Klik op deze link naar het aanmeldformulier. Heeft u vragen, lees dan goed onderstaande informatie.
Wat is de Burgerjury?
De burgerjury is een groep van zo’n 150 Rotterdammers die tussen nu en het voorjaar van 2018 twee keer per jaar bij elkaar komen. Zij gaan in gesprek met een of meer wethouders en/of de burgemeester over een aantal thema’s en onderwerpen. Hun oordeel en adviezen worden meegenomen in nieuw beleid of bijstelling van het bestaande beleid.
Waarom een burgerjury?
Rotterdam is van de Rotterdammers. Het stadsbestuur wil Rotterdammers daarom meer zeggenschap geven. Zij kunnen mee beslissen over de toekomst van hun wijk en stad. Rotterdam experimenteert daarom met verschillende manieren om een directere relatie tussen wat Rotterdammers willen en wat bestuurders (en de politiek) doen en beslissen. De burgerjury is daar een voorbeeld van.
Over welke onderwerpen gaat de burgerjury?
Geen enkel onderwerp is taboe. Zo lang het maar gaat over de stad Rotterdam. En uiteraard moeten de onderwerpen wel een relatie hebben met iets waar de gemeente invloed op heeft. We hebben het over Rotterdamse vraagstukken, zoals: hoe houden we de stad schoon? Hoe kunnen we meer Rotterdammers aan het werk helpen? En: hoe wordt uw wijk veiliger? Of: welke investeringen in het Rotterdamse onderwijs lonen?
De burgerjury behandelt onderwerpen per thema. Zo vermijden we van de hak op de tak te springen. En kunnen we dieper op een onderwerp ingaan.
Wat gebeurt er met de adviezen van de burgerjury?
De adviezen die de burgerjury geeft aan het stadsbestuur worden waar mogelijk verwerkt in nieuw beleid of het verbeteren van het huidige beleid. Is dit niet mogelijk dan wordt dit verteld met uitleg van de redenen hierbij. Een jaar later wordt er nog een keer teruggeblikt op de bijeenkomst van een jaar terug en vertelt de wethouder of Burgermeester aan de burgerjury wat er met de uitkomsten en plannen is gedaan.
Onder welke voorwaarden kan iemand lid worden van de burgerjury?
Rotterdammers van 18 jaar en ouder kunnen lid worden van de burgerjury. Let wel, als lid verbindt u zich tot het voorjaar 2018 aan dit initiatief. Wij verwachten van u dat in die periode twee keer per jaar één avond beschikbaar bent voor de bijeenkomst van de Burgerjury in het stadhuis. Verder zijn er per bijeenkomst informatieavonden in diverse gebieden van de stad ter voorbereiding op het thema. Hier kunt u naar toe maar deelname is niet verplicht.
Hoe ziet een burgerjury bijeenkomst eruit?
Op de avond van de burgerjury verwelkomen wij u met koffie en thee in de prachtige Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel. U voert gezamenlijk een goed gesprek met leden van het stadsbestuur en met andere Rotterdammers die lid zijn van de burgerjury. De avond informeel wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Het is dus niet alleen nuttig , eervol en een unieke kans om een van de 150 leden van de burgerjury te worden, het is ook gewoon leuk.
Wanneer komt de burgerjury bij elkaar?
De eerste bijeenkomst van de burgerjury staat gepland in het eerste kwartaal van 2015 in de Burgerzaal van het stadhuis. Een tweede bijeenkomst volgt in het najaar. In 2016 en 2017 worden ook bijeenkomsten in het voor- en najaar gepland. De data krijgt u ruim van tevoren te horen.
Hoe word ik lid van de burgerjury?
Via een invulformulier kunt u uw gegevens achterlaten. Klik daarvoor op deze link. Uit alle geïnteresseerden wordt een burgerjury van 150 Rotterdammers samengesteld. Bij die keuze wordt een selectie gemaakt om een goede verdeling te hebben qua leeftijd, geslacht en spreiding over de verschillende gebieden, buurten en wijken van Rotterdam. Wordt u gekozen, dan krijgt u omstreeks 15 januari 2015 bericht.
Leden van de gemeenteraad of gebiedscommissies kunnen niet lid worden van de burgerjury. Zij kunnen vanuit hun functie al invloed uitoefenen op het gemeentelijk beleid. Ook ambtenaren zijn uitgesloten van deelname aan de burgerjury.
Let op: U kunt zich tot 14 januari aanmelden.