Het Erasmus MC gaat op een andere manier afval verwerken. Bij de oplevering van het medisch centrum in 2017 staan er verspreid over de gebouwen 140 speciale afvalbakken opgesteld.
De bakken zijn bedoeld voor het weggooien van biologisch afbreekbare wegwerpvoorwerpen zoals bekertjes, borden en bestek, maar ook disposable po’s en urinalen. Ook etensresten en speciaal ziekenhuisafval zoals (bebloed) verband, gaasjes, spuiten en infuusmateriaal worden straks weggeooid in deze bakken.
In de afvalbakken zit een vermaler, die het afval tot pulp vermaalt. Via het interne rioleringssysteem van het nieuwe ziekenhuis komt dit afval terecht in de vergistingsinstallatie, die wordt gebouwd in de kelder van één van de nieuwe gebouwen van het Erasmus MC. Daar worden de restanten gedurende enkele weken biologisch afgebroken en deels omgezet in biogas. Het gas wordt hergebruikt, de resterende geringe hoeveelheid afval kan worden afgevoerd.
Het afvalwater, onder meer afkomstig uit keukens, douches en toiletten, komt terecht in een waterzuiveringsinstallatie. Daar worden schadelijke stoffen als medicijnresten, hormonen en giftige cytostatica (kankermedicatie) uit het water gefilterd en geoxideerd.
Volgens het Erasmus MC draagt het nieuwe systeem, genaamd Pharmafilter, bij aan een veiliger patiëntenzorg. Onder meer door gebruik te maken van disposable po’s wordt de kans op de verspreiding van micro-organismen vele malen kleiner. Po’s hoeven niet langer in de bedpanspoeler te worden gereinigd, en dat spaart verpleegkundigen tijd en de organisatie energie.
Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond