Het boegbeeld van Rotterdam mag blijven


Abutaleb_AAhmed Aboutaleb (52) kan de komende zes jaar door als burgemeester van Rotterdam. Zelfs Leefbaar Rotterdam loopt nu met hem weg, terwijl die partij eind 2008 fel protesteerde tegen een Marokkaans-Nederlandse burgemeester. Wat is er veranderd?

Fractievoorzitter Ronald Sørensen trok destijds fel van leer. Aboutaleb was een “representant van een groep die in heel Nederland en Rotterdam problemen veroorzaakt” en een “Marokkaanse baantjesjager die in een Ajax-pyjama slaapt”. Het grootste bezwaar voor Sørensen: het dubbele paspoort van Aboutaleb.

Die uitspraken van Sørensen gingen te ver en kwamen voort uit emotie, zegt Joost Eerdmans, wethouder veiligheid namens Leefbaar Rotterdam en loco-burgemeester, daar nu over. Wat hem betreft is de herbenoeming van Aboutaleb een logische stap. “In het begin was er binnen Leefbaar Rotterdam behoorlijk wat scepsis. Ik denk dat zijn Marokkaanse achtergrond juist eerder een pré is dan een nadeel. Hij is het toonbeeld van geslaagde integratie. Hij heeft gesleuteld aan zichzelf en dat straalt hij ook uit. Hij durft de rotjochies aan te spreken. De lijn van het college – het keihard aanpakken van verloedering en criminaliteit – past goed bij hem.”

Lees verder

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *