Moskeeën en bakkerijen in de regio hebben het maandag druk. Moslims vieren dan na 30 dagen vasten het Suikerfeest. Niet iedereen grijpt het einde van de ramadan aan om direct uitbundig te feesten: ”Veel mensen beginnen met een dadel en een glaasje melk.”
Voor moslims is het einde van de vastenperiode een van de belangrijkste feestdagen in het jaar. Zo worden maandagochtend duizenden bezoekers verwacht bij de Rotterdamse Essalammoskee.
“Vandaag heeft iedereen vrij genomen van school en werk. Dan is het extreem druk”, vertelt een bezoeker van Essalam, de grootste moskee van Nederland. Door de drukte moeten bezoekers van het gebedshuis bij hoge uitzondering hun schoenen bij zich houden.
Dadels
Ook bakkerij Nieuwe Fes in Rotterdam maakt overuren tijdens het Suikerfeest (of ‘klein feest’). Als de moskee leegloopt, trekken de gelovigen massaal naar het bedrijfje aan de Paul Krügerstraat. Vooral de koekjes en dadels vinden er gretig aftrek.
Nederlandse moslims hebben volgens de islamitische bakker een zware ramadan achter de rug. ”Het was wel pittig; warm, lange dagen van 18, 19 uur”, verzucht hij. Werken tijdens het Suikerfeest valt de bakker dan ook extra zwaar: ”Het is druk, je hebt geen pauzes.”
Verreweg de populairste feestsnack in de winkel is de dadel. Veel mensen beginnen volgens de bakker met het gedroogde fruit en melk. De dadel blijkt al meer dan duizend jaar een hit onder feestende moslims: die traditie zou zijn gestart door de eerste profeet.
Ramadan
De ramadan begon dit jaar op 28 juni. Overdag roken, drinken, eten of vrijen waren 30 dagen lang uit den boze. Door te vasten gedenken moslims de eerste openbaring van de islamitische profeet Mohammed.
Pas tijdens het Suikerfeest mag weer bij dag worden gegeten. Veel moslims grijpen de gelegenheid aan om elkaar dagenlang cadeaus te geven en op bezoek te gaan bij familieleden.
Beluister ook het verhaal op RTV Rijnmond