Uit acht finalisten is Daan Roosegaarde als Kunstenaar van het jaar 2016 gekozen. Daarmee versloeg Daan Roosegaarde in de dertiende editie van de verkiezing zeven andere bekende Nederlandse beeldend kunstenaars, waaronder Marc Mulders, Erwin Olaf en Marlene Dumas.
Op de tweede plaats eindigt Anton Corbijn, gevolgd door Marc Mulders en Iris van Herpen. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Marlene Dumas, Ossip, Katinka Lampe en Erwin Olaf. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars zijn opgenomen.
Ook het Talent van het jaar 2016 en de Briljanten Kunstenaar 2016 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Maartje Korstanje (1982) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Toos van Holstein.
Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Daan Roosegaarde:
“Nederlandse designheld die de wereld verovert met zijn kunst en duurzaamheid.”
“Techniek, mondiale architectuur en landschappen, ruimte en momentopnamen zijn ineengesmolten in het beeldmateriaal.”
“Inspirerende kunstenaar met prachtige praktische oplossingen.”
“Vernieuwend, ander perspectief op toegepaste kunst.”
“Innovatief vernieuwend duurzaam denkend mens en een bijdrage leverend aan een mooie betere wereld.”
“Innovatief, briljant, sympathiek, een meedenker.”
“De bijzondere vormgeving en materiaalkeuze. Toegankelijkheid.”
“Verrassend, prikkelend, overweldigend, vernieuwend, uitdagend.”
“Jong, enthousiast, geweldige ideeën waar iedereen plezier van kan hebben.”
“Helemaal van deze tijd, vernieuwende inzichten, hij zet de mens IN de wereld.”
“Maakt kunst waar iedereen van kan genieten. Vernieuwer van kunst in de openbare ruimte, top!”
“Ik klikte als eerste op Daan Roosegaarde en ik viel als een blok voor zijn werk. Daarna ‘t werk van de andere kunstenaars bekeken, maar ‘t werd al snel duidelijk dat mijn ‘voorkeur’ voor Daan’s werk geen bevlieging was!”
“Hij beïnvloedt met zijn werk de manier waarop ik naar mijn omgeving kijk. Inspirerende man.”
“Het maken van kunstobjecten in de publieke ruimte is een groot goed. Zo kunnen nog meer mensen ervan genieten en het beleven. Het Van Goghpad is daar een schitterend voorbeeld van.”
“Zijn verrassende manier van denken en de verrassende resultaten.”
“Durf, vernieuwend, hedendaags, moderne technieken.”
“Hij kan mij raken en dat is het belangrijkste van kunst voor de beschouwer, wat mij betreft.”
“De enorme mate van originaliteit, inventiviteit en creativiteit, de krachten van de kunstenaar.”
De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar meer dan 40.000 stemmen uitgebracht.
Eerder werden Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.