Brussel: geen vooruitgang CO2-opvang


EONkolencentralemaasvlakteEr komt vooralsnog geen duidelijkheid over de opvang en opslag van CO2 vanuit de kolencentrales op de Maasvlakte. Verantwoordelijk Europees commissaris Oettinger heeft weken, zo niet maanden nodig om meer geld los te krijgen voor het project. Dat heeft een woordvoerder in Brussel laten weten.

De verantwoordelijk Rotterdamse wethouder Van Huffelen wil niet voor 26 februari reageren. Volgende week woensdag informeert ze de raadscommissie over de voortgang van het project. ‘’We willen het proces niet verstoren,’’ zegt haar woordvoerder.
Geen harde garanties
De uitvoerende stroomproducenten EON en GDF Suez hebben twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte gebouwd. Die centrales gaan koolstofdioxide oftewel CO2 uitstoten. Beide bedrijven hebben beloofd mee te werken aan een proef waarbij het broeikasgas wordt afgevangen en wordt opgeslagen onder de Noordzee. Harde garanties hebben EON en GDF Suez nooit gegeven.
Voor dat project (genaamd ROAD) is 330 miljoen euro subsidie beschikbaar. De Europese Unie (EU) zegt 180 miljoen euro in kas te hebben, de Nederlandse staat wil nog eens 150 miljoen bijdragen. Volgens de bedrijven is dat bedrag onvoldoende om het project rendabel te maken.
Uitstel
De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hadden EON en GDF Suez tot 31 januari de tijd te geven om met duidelijkheid over de opvang en opslag van CO2 te komen. De bedrijven vroegen uitstel tot 11 februari.
Op die datum was er een belangrijk overleg met EU-commissaris Oettinger in Brussel. Dat gesprek leidde vooralsnog tot niets. Oettinger bevestigt dat EU-lidstaat Noorwegen overweegt deel te nemen, maar dat heeft nog niet meer geld voor het project opgeleverd.
Dit jaar
Een woordvoerder van EON laat weten dat de energiebedrijven er naar streven om nog dit jaar de kolencentrales in gebruik te nemen.

Een reactie plaatsen